-
In formatie
Satelitii lui Saturn seamana cu un sistem solar in miniatura; 35 dintre ei au fost botezati pana acum, unii avand doar cativa kilometri in diametru, iar unul fiind aproape la fel de mare ca Pamantul. Trei sateliti, Dione, Tethys si Pandora (de la stanga spre dreapta) par sa zboare in formatie deasupra inelelor. Dione are 1.118 kilometri diametru, Tethys 1.059 kilometri, iar Pandora doar 79 de kilometri.
Foto NASA, JPL si SSI
-
Haloul lui Titan
Atmosfera de pe Titan, mai densa decat cea terestra, straluceste in nuante de portocaliu si purpuriu in aceasta imagine compozita, colorata artificial, realizata in spectru vizibil si ultraviolet. Lasand la o parte ceata de hidrocarburi, satelitul-gigant, mult mai rece decat Pamantul, prezinta asemanari surprinzatoare cu propria noastra planeta, de pilda schimbarile de vreme si eroziunea.
Foto: NASA, JPL si SSI
-
Rece ca gheata
Inghetata luna Dione pare ca planeaza deasupra inelelor lui Saturn, aici vazute din lateral.
Foto: NASA, JPL si SSI
-
Eruptii inghetate
Coloane de particule de gheata si vapori de apa asemanatoare gheizerelor erup din venturi localizate in emisfera sudica a lui Enceladus, modificandu-i suprafata si contribuind cu material la ingrosarea delicatului inel E.
Foto: NASA, JPL si SSI
-
Yin-Yang cosmic
Unul din cei mai stranii sateliti naturali ai lui Saturn, Iapetus, este o enigma in alb si negru. O fata a acestui satelit cu un diametru de 1.456 kilometri este acoperita cu gheata, iar cealalta este intunecata, probabil acoperita de stanci sau materie organica. O creasta, care pe alocuri se inalta pana la 19 kilometri, se intinde pe 1.600 kilometri de a lungul regiunii ecuatoriale, adaugand o noua enigma pe lista celor care si asteapta rezolvarea.
Foto NASA, JPL si SSI
-
Frumosul din alte lumi
Aflata la aproape 6,5 milioane de kilometri de Saturn la sfarsitul anului 2004, sonda spatiala Cassini a realizat o serie de 126 de fotografii in culori naturale – cel mai detaliat portret al planetei realizat vreodata. Cassini, care si-a inceput voiajul in 1997, este una dintre cele mai ambitioase misiuni spatiale spre o alta planeta.
Foto: NASA, Jet Propulsion Laboratory (JPL) si Space Science Institute (SSI)
-
Planeta inelata
Umbrele inelelor deseneaza un adevarat tatuaj pe norii din jurul lui Saturn.
Foto: NASA, JPL si SSI
-
O Luna in miniatura
Dione pluteste deasupra planului inelelor lui Saturn. In partea de sus a imaginii, umbrele inelelor se arcuiesc deasupra emisferei nordice a planetei, intunecand benzile de nori pastelati, aici in culorile lor naturale.
Foto: NASA, JPL si SSI
-
Crepuscul albastru
La asfintit, satelitul Mimas este doar o minuscula silueta pe fundalul planetei.
Foto: NASA, JPL si SSI
-
Tinutul Lacurilor
O imagine radar a lui Titan, giganticul satelit al lui Saturn, realizata de sonda spatiala Cassini in cursul unui survol, ne dezvaluie niste pete intunecate care ar putea fi lacuri de metan – un gaz lichefiat. Grupate in jurul polului nord a satelitului, aceste lacuri au pana la 16 km latime; unele dintre ele par a fi marginite de depozite formate prin evaporare.
-
Zile cetoase
Suprafata lui Titan este presarata cu bucati de gheata de marimea unor pietre de rau.
Foto: ESA, NASA, JPL, Universitatea din Arizona
-
Inelul F atunci…
Foto: NASA, JPL si CALTECH
-
… inelul F acum
Dupa cum o demonstreaza aceasta imagine din 2005 surprinsa de Cassini, orbitele a doi sateliti din apropierea inelului F, Pandora, in dreapta si Prometeu, se schimba in timp exercitand o atractie gravitationala variabila care remodeleaza inelul.
Foto: NASA, JPL si SSI
-
O minge stranie
In anul 2004, chiar inainte de a ajunge la Saturn, Cassini a zburat pe deasupra lui Phoebe, care orbiteaza in directie opusa majoritatii satelitilor lui Saturn. Acest corp ceresc de 210 kilometri diametru, un conglomerat de gheata si material inchis la culoare, ar putea fi un intrus provenit din exteriorul sistemului solar si capturat pe orbita lui Saturn cu mult timp in urma.
Foto NASA, JPL si SSI
-
O perla stralucitoare
Suspendat deasupra inelelor, Enceladus este unul din cele mai stralucitoare obiecte din sistemul nostru solar. Observatiile amanuntite efectuate de Cassini au aratat ca acest mic satelit (500 de kilometri diametru) prezinta o activitate geologica intensa.
Foto NASA, JPL si SSI
-
Neted ca gheata
Cazand pe suprafata lui Enceladus, gheata niveleaza emisfera sudica a satelitului.
Foto: NASA, JPL si SSI