Mistere medievale, oraș subteran și statui neobișnuite într-un city break la Praga

Nu e întotdeauna ușor să îți alegi destinația de vacanță potrivită. De fiecare dată când te uiți după cele mai bune oferte pentru bilete de avion ar fi bine să ai o listă mentală cu cele mai importante cinci lucruri pe care ți le dorești de la o vacanță. Dacă istoria medievală și arhitectura sunt două dintre ele atunci poți să te oprești la capitala Cehiei și să alegi un city break la Praga, unul dintre orașele medievale cele mai bine păstrate din Europa.

Avantajul e că Praga poate fi descoperită ușor la pas, așa că nu vei avea nevoie să folosești mijloacele de transport în comun, poate doar dacă îți găsești cazare în Praga în cartierele aflate la distanță de Centrul vechi al orașului. În rest, poți parcurge câțiva kilometri pe jos fără să simți oboseala. În plus, la fiecare pas, descoperi o statuie sau o sculptură din piatră sau o catedrală veche de sute de ani. Chiar dacă metroul ajunge mai repede în diferite puncte ale orașului, vei prefera să circuli cu tramvaiul sau autobuzul, fie doar și ca să te bucuri de priveliști.

Dacă viața de noapte efervescentă e un criteriu important pentru tine, e bine să știi că Praga e cunoscută pentru cluburile de noapte și petrecerile care se încheie doar în zori. Iar dacă îți place berea, Praga e capitala europeană a berii, iar prețurile sunt foarte mici. Dacă vrei să ceri o halbă mare de bere, trebuie să reții expresia „velke pivo”.

Când te hotărăști pentru un city break la Praga urmează să aterizezi în inima Europei, mai exact în cel mai important centru istoric urban din lume, inclus în Patrimoniul UNESCO încă din 1992. Când spui Praga te gândești imediat la cultură, istorie, o mie de turnuri, zeci de poduri de piatră și alei pietruite care te poartă, cu gândul cel puțin, în lumea alchimiștilor și a cavalerilor.  Nu contează când zbori spre Praga sau ce plănuiești să faci în cele câteva zile pe care le petreci la destinație. Dar e obligatoriu să începi turul orașului cu Centrul vechi, construit între secolele 11 și 18, unde poți vedea unele dintre cele mai importante monumente din Praga, precum Catedrala Sf. Vitus, Castelul Hradcani, Podul Carol, dar și numeroase lăcașuri de cult ori Ceasul astronomic.

Dar ar fi bine să nu te oprești doar la cele mai populare obiective turistice, pentru că s-ar putea să ratezi unele dintre cele mai inedite monumente, statui moderne bizare ascunse pe străzile sau în piețele din Praga. Praga e cunoscută pentru sculpturile moderne care nu se încadrează tocmai în limitele clasice de frumusețe, așa că o să fii plăcut surprins de creativitatea artiștilor care au proiectat sau sculptat unele dintre cele mai neobișnuite opere de artă. Cu siguranță ai văzut fotografii cu Podul Carol, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Europa. Dacă vrei să ajungi acolo ar fi bine să mergi chiar înainte de răsărit pentru că e unul dintre cele mai frumoase momente pe care le poți surprinde, când orașul e inundat treptat de lumina caldă a dimineții. Dacă ajungi dis de dimineață în Centrul istoric al orașului poți să te plimbi în voie pe străzile care duc spre Centrul Vechi al capitalei și să te oprești în fața statuilor de pe Podul Carol. În restul orelor din zi, zona e mai tot timpul aglomerată. Praga e cunoscută pentru sculpturile moderne care nu se încadrează tocmai în limitele clasice de frumusețe, așa că o să fii plăcut surprins de creativitatea artiștilor care au proiectat sau sculptat unele dintre cele mai neobișnuite opere de artă.

Praga, orașul cu cele mai ciudate statui și monumente din Europa

Într-un city break la Praga, o să întâlnești oameni de piatră, statui ale lui Kafka sau Freud, dar și oameni în ipostaze mai puțin obișnuite care nu sunt tocmai figuri mitologice sau zeii care patronează piețele din Roma, ci oameni prinși în contexte obișnuite de viață, cum ar fi o femeie însărcinată care îngenunchează, statuia UnUtero sau statuia Copii de bronz. Mai puțin cunoscuți, dar la fel de impresionanți sunt și Oamenii distruși, un Monument dedicat victimelor comunismului, pe care îl poți vedea dacă te plimbi până la poalele Dealului Petrin. Oamenii distruși coboară scările de pe strada Ujezd, fiecare sculptură reprezentând o stare sau un stadiu diferit de degradare sau ruinare umană.

Dacă ajungi în Cartierul evreiesc din Praga, lângă Sinagoga spaniolă poți studia, preț de câteva minute, statuia absurdă a lui Franz Kafka. La fel de inedită e și Statuia lui Freud din Centrul vechi al orașului, care atârnă de o bară din lemn la câțiva metri deasupra solului,  lăsându-ți impresia că în orice clipă ar putea cădea. Sculptura după Freud a fost realizată de David Cerny, și se află la intersecția dintre străzile Skorepka și Husova. Tot în Centrul vechi, merită să te oprești în fața celor peste 30 de statui de pe Podul Carol, dintre care cea mai populară e Statuia preotului lui Wenceslas IV, care a refuzat să-i spună regelui un secret mărturisit în confesiune de către soția sa, și din această cauză a fost ucis.

În Praga, statuile dansează sau îngenunchează și îți lasă impresia că sunt aproape vii, atunci când privești preț de câteva minute coloșii de piatră sau alamă. În Piața Senovazne, poți admira complexul statuar denumit Muzicanții cehi, care reprezintă patru artiști legați la ochi care cântă la diferite instrumente muzicale într-o mișcare fluidă care îți dă senzația că se desprind de sol. La polul opus, în Praga poți să te pozezi cu o statuie pe care mulți turiști o consideră trivială. Alții o văd doar ca amuzantă. Sculptura cu doi bărbați urinând e o altă capodoperă marca David Cerny, pe care o poți vedea în districtul Mala Strana, foarte aproape de Muzeul Kafka. La fel de provocatoare și inedită e și sculptura lui Cerny de pe strada Vodickova, intitulată Calul, care îl reprezintă pe Sf. Wenceslas pe un cal suspendat în aer, cu capul în jos.

Foto: Lipskiy / Shutterstock

Orașul subteran din Praga

Arhitectura orașului Praga e apreciată de fiecare turist care ajunge într-un minivacanță la Praga. E primul lucru care te fascinează atunci când ajungi în Centrul Vechi al orașului,  pe unul dintre zecile de poduri sau atunci când te bucuri de priveliștea panoramică deasupra orașului din Parcul Letna. Pe de altă parte, orașul subteran adormit e un loc mai puțin cunoscut decât monumentele sau străzile de suprafață. Dacă îți plac istoriile întunecate, poți să te înscrii într-un tur al orașului subteran, construit cu multă migală în secolele 11 și 12 ale mileniului trecut. Poți să îți rezervi un tur de o oră cu un ghid profesionist, aici.

În felul acesta, o să descoperi secretele neștiute ale orașului invizibil care se află sub orașul medieval de suprafață, în special orașul subteran de sub Centrul vechi al orașului, unde erau ținuți prizonierii în secolul 17, fântâni construite în urmă cu sute de ani, dar și spații de depozitare folosite de negustori sau crame vechi de sute de ani. Pe pereții de piatră poți vedea și astăzi însemnările în piatră ale deținuților de la sfârșitul secolului 17.

Vremea în Praga, cea mai potrivită perioadă pentru un city break

 Dacă vrei să eviți aglomerația e bine să îți rezervi biletele de avion spre Praga primăvara sau toamna, când orașul de pe malul râului Vltava e mai puțin vizitat. Orașul medieval e la fel de cuceritor și iarna, mai ales când Castelul din Praga și dealurile care îl înconjoară sunt acoperite de zăpadă, același lucru întâmplându-se cu podurile și Centrul vechi al orașului. De la sfârșitul lunii noiembrie și până în ianuarie, principalele atracții turistice din Praga sunt Târgurile de Crăciun, care aduc anual sute de mii de turiști. Piețele din Praga sunt și mai cuceritoare, învăluite în miros de turtă dulce și vin fiert cu scorțișoară.

Dacă iarna e un sezon pe care nu îl îndrăgești când vine vorba despre călătorii, atunci poți să îți rezervi bilete de avion pentru următoarea călătorie spre Praga începând cu luna martie. Temperaturile urcă până la 8 grade, iar în luna aprilie, Praga se umple de magnolii înflorite. Temperaturile ajung și până la 20 de grade Celsius. În luna mai, vara își intră ușor în drepturi, și turiștii aterizează în număr tot mai mare pe aeroportul Vaclav Havel.

Vara, Praga e prinsă sub vraja copacilor verde crud, temperaturile ating ușor 25 grade Celsius, iar tu poți să te bucuri de o croazieră pe Vlatva, să participi la concertele și festivalurile din parcurile orașului sau la reprezentațiile în aer liber din piețe. E o perioadă perfectă să îți rezervi bilete de avion București-Praga, dacă îți plac adunările de oameni și buna dispoziție dată de mulțimi extatice.

În 2016, Praga s-a regăsit în top 10 cele mai vizitate orașe din Europa, cu peste 5 milioane jumătate de turiști. Dacă vrei să te bucuri de cele mai frumoase istorii, de un oraș cald și cu localnici prietenoși în care simți nostalgia istoriei la fiecare pas, dar și invazia lumii moderne, alege, cu încredere, un city break la Praga.

Sursă foto: Shutterstock.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*