Comerțul cu corn de rinocer, legalizat în Africa de Sud

Foto: 123rf

O decizie controvesată a fost luată la începutul lui aprilie de Curtea Constituțională din Africa de Sud care a anulat interdicția privind comerțul în interiorul țării cu cornuri de rinoceri. Organizațiile nonguvernamentale și jurnaliștii s-au exprimat contra, în timp ce crescătorii privați de rinoceri au obținut o victorie, iar nivelul comerțului de contrabandă are toate șansele să crească în perioada următoare.

De acum încolo pe tot teritoriul țării va fi permis comerțul cu cornuri de rinocer, dar nu în orice condiții și nu și la nivel internațional, se arată într-un comunicat Environment News Service.

Cum s-a ajuns aici

Până în 2009, comerțul local cu cornuri de rinoceri a fost permis, deși la nivel internațional acesta a fost interzis încă din 1977. Începând cu 2009, guvernul sud-african a impus o interdicție la nivel național pe această temă, dar nu toată lumea a fost de acord cu această decizie. Au existat voci care au spus că statul nu a urmat procesul corect privind consultarea publică înainte de a impune interdicția și chiar persoane care au trecut la fapte concrete.

Astfel, în anul 2012, Johan Kruger, un fermier și crescător de rinoceri din Limpopo, a dat în judecată Departamentul Afacerilor de Mediu și pe ministrul Edna Molewa. Trei ani mai târziu, i s-a alăturat în același proces un alt crescător de rinoceri din zona Malelane, John Hume. Ambii au fost susținuți în demersul lor de Wildlife Ranching South Africa și de Private Rhino Owners Association. În final, cei doi fermieri din sectorul privat au câștigat procesul pe o chestiune tehnică. Cei doi au susținut că este dreptul lor constituțional să vândă cornurile, considerate o resursă regenerabilă. La puțin timp după ce decizia a fost făcută publică, ministrul Afacerilor Externe din Africa de Sud a anunțat că guvernul va ataca decizia instanței. Acest lucru a însemnat că hotărârea a fost suspendată, iar interdicția va rămâne în vigoare până la audierea apelului.

Spre exemplu, ferma lui Hume numără 900 de rinoceri și este cea mai mare de acest gen din lume. De ani buni de zile, Hume taie cornurile rinocerilor săi și se crede despre el că deține un stoc în valoare de 240 de milioane de dolari americani – o sumă bazată pe prețul de pe piața neagră.

La începutul lui aprilie, agenția de știri Reuters a anunțat că Curtea Constituțională a respins în mod oficial apelul Departamentului pentru Mediu pentru a menține interdicția internă – legalizând efectiv comerțul cu cornuri de rinocer pe teritoriul Africii de Sud. Încă nu se știe când va începe comerțul sau cum vor fi emise permisele.

Rinocer în Parcul Național Kruger, din Africa de Sud. Foto: 123rf

Dar comerțul nu va fi permis în orice condiții

„În timp ce studiem implicațiile ordonanței pronunțate de Curtea Constituțională, trebuie adăugat că decizia instanței nu va fi interpretată în sensul că comerțul intern cu cornurile de rinoceri va avea loc în orice condiții”, a spus Molewa. „Comerțul nu va fi permis decât celor care vor avea un permis emis de către departamentul de conservare al provinciei de care aparțin”, a mai adăugat aceasta. Iar pentru a avea un permis, va fi nevoie de completarea și depunerea unui formular în care va menționat tipul de activitate pe care urmează să o desfășoare: vânzare, cumpărare, donare a cornurilor de rinoceri.

Comerțul internațional cu anumite produse sălbatice este reglementat de CITES – Convention on International Trade in Endangered Species. Astfel, semnatarii CITES stabilesc dacă permit comerțul intern sau extern cu aceste produse în conformitate cu legislația țării lor.

În Africa de Sud, trăiesc cei mai mulți rinoceri din lume, iar braconajul este una dintre principalele pericolele care le pasc pe aceste animale.

În prezent, patru specii vor fi afectate de ridicarea interdicției de comerț

Rinocerul alb sudic, Ceratotherium simum simum: o specie aproape amenințată. În fermele private există mai multe exemplare decât în restul țării.

Rinocerul negru sud-vestic, Diceros bicornis bicornis: la finalul lui 2010 mai erau doar 4880 de exemplare, specia este pe cale de dispariție.

Rinocerul negru sudic-central, Diceros bicornis minor și acesta pe cale de dispariție.

Rinocerul negru estic, Diceros bicornis michaeli, cel mai rar dintre cele trei subspecii enumerate mai sus, pe teritoriul țării mai există sub 800 de exemplare.

Ce se poate întâmpla

„Legalizarea comerțului și exportul pot duce la eșecul oricăror încercări internaționale de a proteja rinocerii, iar extincția rinocerilor va fi în interesul crescătorilor privați care vor putea apoi să controleze piața globală”, spune jurnalistul Don Pinnock într-un articol apărut pe siteul www.iol.co.za.

Nimeni nu se va putea asigura că acele cornuri nu vor ajunge pe piața neagră, sau că piețele asiatice nu vor fi în continuare hrănite și stimulate.

Cine vor fi cumpărătorii?

În unele țări din Asia, se spune despre cornul de rinocer că are proprietăți medicinale pentru că are o structură similară cu cea a părului și a unghiilor umane. Se crede că poate vindecă febra, guta, durerile de cap sau de stomac, anxietatea sau infecțiile, iar mituri mai vechi susțin că tratează halucinațiile, mușcăturile de șarpe sau pe cei posedați de demoni.

În Africa de Sud trăiesc mulți expați din China sau Vietnam, adepți ai medicinei tradiționale chinezești. La fel de bine, probabil că există și mici investitori dornici să colecționeze cornurile de rinoceri, în speranța că într-o zi CITES va permite comerțul legal la nivel global. Totuși, cererea cea mai mare vine din cele două țări asiatice, China și Vietnam, iar asociațiile pentru monitorizarea comerțului cu animale sălbatice, precum TRAFFIC din Marea Britanie, sunt îngrijorate de nivelul de contrabandă la care se poate ajunge, în timp ce asociația Save the Rhino declară că nu susține în nici un fel legalizarea comerțului cu cornuri de rinocer pe teritoriul Africii de Sud.

Surse: Environment News Service, Save the Rhino
Foto: 123rf

1 Comment

  1. I must recognize, my first very emotional reaction is a strong disagreement. But on the other hand, almost anytime and anywhere the more effective solution is to bring the commerce from the grey underground to an transparent legal market.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*