Provocările unui fotograf de natură cu Dorin Bofan

Patagonia, aprilie 2016. Foto: Dorin Bofan

Descoperim rând pe rând fotografii de natură de la noi și vă facem cunoștință cu ei. Începem cu Dorin Bofan, care, pe lângă fotografia pe care o practică de 12 ani, este și ghid național autorizat și organizator de călătorii. Irlanda de Nord, Insulele Faroe, Patagonia sau Masivul Ceahlău sunt câteva dintre locurile în care puteți merge în ture foto alături de el.

Munții Călimani, mai 2010. Foto: Dorin Bofan

„În primul rând un fotograf de natură are aceleași provocări care orice alt fotograf”, spune Dorin Bofan despre cum este să fii fotograf de natură. „Mă refer la provocări de natură creativă, unde trebuie să se folosească de toate instrumentele pe care le are la dispoziție – tehnică, lumină, compoziție, felul de abordare a subiectului (descriptiv sau interpretativ), etc. pentru a realiza un cadru capabil să transmită un mesaj relevant, să spună o poveste. Deși majoritatea fotografiilor care înfățișează natura, arată latura ei frumoasă, acest gen fotografic poate avea și o puternică valoare documentară atunci când prezintă, de obicei sunt forma unui proiect fotografic, probleme de mediu, această abordare presupunând și fotografierea, spre exemplu, a distrugerilor provocate de om. De aceea, cred că una din provocările însemnate ale fotografilor de natură este încercarea, măcar a unora dintre noi, de a documenta mai mult problemele naturii – în mod special în România, unde tăierile ilegale de păduri, braconajul, abandonarea gunoiului, dezvoltarea infrastructurii fără a lua în seamă habitatul animalelor (ex.: podurile verzi peste autostrăzi) au nevoie de susținere și din partea comunității de fotografi”, continuă acesta.

Patagonia, aprilie 2016. Foto: Dorin Bofan

În ultimii 15 ani, Dorin a mers an de an în Ceahlău și spune că s-ar reîntoarce în locurile pe care le consideră a doua casă. „Deși este un munte asaltat de turiști indiferent de sezon, are farmecul lui aparte și multe locuri încă în care oamenii nu intră. Din afara țării, Norvegia este țara în care mi-ar plăcea să locuiesc cândva, într-o casă la mal de fiord. Îmi plac vremea rece și ploioasă, aerul tare și muntele. Așa că m-aș putea adapta destul de ușor condițiilor de acolo”, mai spune Dorin.

Fotografia de natură este o meserie frumoasă și dezirabilă, pentru care oricine ar trebui să înceapă cu cărțile. „Studiul este foarte important, chiar și în domeniile mai vizuale. Fără o cultură solidă, nu există o bază sănătoasă pentru dezvoltare. Și dacă este posibil, să aibă un mentor, o persoană experimentată și de încredere pe lângă ei”, completează Dorin.

Cum fotografia de natură și călătoriile se completează, Dorin este și ghid național autorizat și organizator de călătorii pentru pasionații de natură și fotografie deopotrivă. Nu trebuie să fii fotograf experimentat dacă vrei să participi, important este să te lași condus și să fii atent la indiciile pe care ți le oferă pe parcursul călătoriei Dorin și prietenii săi, alături de care organizează aceste călătorii. Cadrul în care se desfășoară este prietenos și informal, iar accentul este pus pe partea creativă și practică a fotografiei și mai puțin pe teorie. Insulele Lofoten din Norvegia, Patagonia, Irlanda de Nord sau Masivul Ceahlău sunt câteva dintre locurile în care poți merge în ture foto alături de Dorin.

„O tură foto de succes, cel puțin pentru mine, este dată de atmosfera creată pe întreg parcursul ei, și mai puțin de realizarea unor obiective concrete precum <<să ajungem la locul X pentru răsărit/ apus/ etc.>>. Discuțiile frumoase purtate de-a lungul ei, momentele petrecute la bine și la greu care creează unitate între persoane, atmosfera de voie bună dată de atitudinea celor din jur, precum și plăcerea de a avea în preajmă oameni care împart aceeași bucurie față de natură și fotografie, sunt elementele care definesc din punctul meu de vedere o tură de succes. Iar tu reușești cumva prin firea ta să le aduni pe toate la un loc și cred că asta este o mare calitate, care face parte din succesul tău de până acum”. George, participant la o tură foto în Retezat.

Dorin Bofan

Dorin Bofan este din Piatra Neamț și în prezent locuiește la Târgu Mureș. A început fotografia acum 12 ani, când era încă la facultate, și mersul pe munte cam acum 15 ani. Spune că vede fotografia și mersul în natură ca pe o combinație sănătoasă de a te dezvolta ca om. „De aceea, indiferent de nivelul de experiență, cred că mereu este loc de mai bine, mereu se poate afla ceva despre fotografie și prin intermediul ei, despre viață în general. Cam așa încerc să-mi dezvolt stilul, de fiecare dată în minte cu ideea că după colț se află ceva care poate stârni mereu și mereu curiozitatea și entuziasmul”, concluzionează acesta.

De pe siteul personal poți afla mai multe despre el și poți urmări perioadele în care organizează următoarele ture foto în lume: www.dorinbofan.com.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*