Trasee montane, remarcate pentru orientarea turiștilor

Vedere din Piatra Craiului. Foto: 123rf

Asociația ArtTour România, alături de Salvamont Argeș și alte 15 asociații au reușit împreună, în primăvară, să repare un deficient al zonei Dâmbovicioara: deteriorarea traseelor montane care ar fi pus în pericol orientarea turiștilor. Având parte de o reacție foarte bună din partea publicului, dar și a voluntarilor, aceștia au continuat acțiunile de marcare la începutul acestei toamne cu o serie de trasee din Munții Bucegi.

ReMarking Romania este proiectul inițiat de Asociația ArtTour România care are drept scop revizuirea rețelei de trasee montane turistice de la noi. Prima ediție a marcat recondiționarea a opt trasee montane marcate din zona Dâmbovicioara, județul Argeș. Acțiunea care s-a desfășurat de-a lungul unui weekend și a avut parte de sprijinul Salvamont Argeș, al altor 15 asociații cu participanți din Argeș, Dâmbovița, Brașov și București. “În urma proiectelor și a vizitelor făcute în zona Dâmbovicioara, ne-am dat seama că această zonă cu un potențial turistic extraordinar, are un deficient. Acela a fost momentul în care ne-am decis că este nevoie de un astfel de proiect aici. Datorită intemperiilor, starea marcajelor se deteriora considerabil. În timp, ca orice alt marcaj de altfel care nu este refăcut, s-ar fi șters, iar orientarea turiștilor ar fi fost mai dificilă. Sunt opt trasee, dintre care două de creastă, iar celelalte 6 șase, în zona forestieră. Este vorba despre traseele care pornesc din Dâmbovicioara, Ciocanu. Am început cu această zonă deoarece încercăm să ridicăm pe rând comunitățile locale, iar aici am avut la momentul respectiv cadrul favorabil pentru implementarea acestui proiect. A fost și o acțiune de ecologizare în paralel, iar activitatea s-a desfășurat în mare parte cu membrii comunității locale”, spune Gabriela Bobe, reprezentant al Asociației ArtTour România.

Foto: Asociația ArtTour România.

Lipsa programelor de conștientizare, o problemă

Din păcate, în paralel cu remarcarea traseelor montane, membrii asociațiilor au efectuat și acțiuni de ecologizare pentru că turiștilor de la noi le pasă prea puțin ce lasă în urma lor, iar lipsa unor programe de conștientizare a impactului nostru asupra naturii se simte acut. “Pentru ca activitățile de acest gen să nu mai fie necesare, cred că trebuie să conștientizăm mai mult impactul acțiunilor noastre și să îl predăm mai departe și celor mici. Acei 7 ani de acasă ar trebui mai bine definiți, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Călătorind în țările nordice constat tot mai mult implicarea tinerilor și a adulților deopotrivă în menținerea curățeniei, lucru complet normal. Cred că am putea <<fura>> din deprinderile lor pentu a crea un spațiu mai plăcut și sănătos de trăit și pentru noi. În prezent, la asociație nu avem programe speciale de conștientizare în această arie, dar ne implicăm constant în proiectele altor asociații de profil și prin puterea exemplului încercăm să aducem oamenii de partea noastră. Observ cu bucurie că tot mai mulți tineri realizează gravitatea acestor acțiuni și implicarea lor este tot mai mare”, mai spune Gabriela.

Foto: Asociația ArtTour România.
Foto: Asociația ArtTour România.

A doua ediție de remarcare a traseelor montane

Acțiunile de remarcare au continuat la începutul acestei toamne, în Munții Bucegi. Într-un singur weekend, au fost reabilitate 19 trasee, din patru masive montane: Munții Baiului, Piatra Mare, Postăvaru și Bucegi. În cadrul acestei acțiuni au fost implicațe peste 150 de persoane, de la reprezentanți ai Salvamont, până la cei ai unor asociații din București și Brașov. “Având experiența evenimentului anterior și de asemenea și de această dată având sprijinul Centrului de Informare și Promovare Turistică Predeal, al Salvamontului, al Primăriei, al comunității locale și bineînțeles al voluntarilor, am acoperit o rază mai mare. Să spunem că această zonă ne-a ales pe noi în primă instanță. Oamenii au început să vadă implicarea și devotamentul nostru și așa ne-am îndreptat către Bucegi pentru realizarea celei de-a doua ediții. Asta nu înseamnă însă că ne oprim aici. Prin intermediul acțiunilor noastre ne dorim să îi ajutăm și pe cei din jurul nostru să conștientizeze potențialul turistic pe care îl avem și importanța acțiunilor fiecăruia dintre noi. Indiferent cât de mici ar fi acestea. Ne dorim să dezvoltăm și să promovăm tot mai mult valorile noastre și să îi ajutăm pe oamenii care ni se alătură să privească partea plină a paharului”, concluzionează Gabriela.

Despre ArtTour România: este o asociație de publicitate turistică ce promovează țara în cinci limbi străine, pentru care promovarea spațiului carpatic reprezintă un obiectiv principal.

1 Trackback / Pingback

  1. Trasee montane din Bucegi, remarcate pentru orientarea turiștilor | reporterpenet.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*