Votează insecta anului în România

Rădașcă (Lucanus cervus). Foto: László Rákosy.

În încercarea de a ne apropia mai mult de lumea insectelor, Societatea Lepidopterologică Română (SLR) a inițiat, pentru al doilea an la rând, un vot public, prin care poți alege insecta anului. Insecta anului 2017 este rădașca, pentru insecta lui 2018 poți vota aici până pe 30 noiembrie 2017. Mai multe despre această inițiativă ne spune prof. dr.  László Rákosy, președinte al Societății Lepidopterologice Română.

UPDATE:  Probabil pentru prima oară în istoria insectelor fluturele Maculinea teleius a ”învins” călugărița Mantis religiosa. Scorul final a fost deosebit de strâns: Maculinea 175 (38.38%) – Mantis 168 (36.84%). Pe locul trei s-a clasat tot un fluture, Zerynthia cerisy cu 33 de voturi (7.24%). În total s-au înregistrat 456 de voturi, aproape de 10 ori mai multe decât anul trecut (2016).

Fără insecte lumea actuală nu ar putea exista. Insectele asigură polenizarea majorității plantelor și asigură hrana pentru foarte multe animale. Hrana omului depinde în foarte mare măsură de prezența insectelor. Miraculoasa lor transformare de la ou-omidă-pupă-fluture, fascinează, îndemnând la studiu și meditație.

Călugăriță (Mantis religiosa). Foto: Alexandru Crișan.

Un nivel de acceptare ridicat

Prin “insecta anului” și concursul pentru desemnarea acesteia, Societatea Lepidopterologică Română (SLR) încearcă să ridice nivelul de aceptare și percepție a insectelor în rândul populației. Omida de pe o frunză, la fel ca și grațiosul fluture trebuie privite și înțelese cu alți ochi. Pentru această schimbare în privire, atitudine și înțelegere SLR se implică an de an, tot mai mult.

În vestul Europei organizațiile entomologice desemnează de mai mulți ani câte o ”insectă a anului” ca pe un mijloc de a atrage atentia si a mări interesul publicului pentru lumea mirifică a insectelor. În mod similar, pentru a reduce distanța creată artifical între oameni și ”goange”, începând cu anul trecut, SLR, împreună cu entomologi din Republica Moldova au introdus și la noi conceptul de ”insectă a anului”. În mod practic, se votează de către toți cei interesați o insectă ”vedetă”, care timp de un an reprezintă stindardul entomofaunei dintr-o anumită regiune geografică. Astfel, pe baza unui chestionar on line la care au răspuns câteva zeci de persoane, anul trecut a fost aleasă rădașca (Lucanus cervus) insecta anului pentru 2017 în România și Republica Moldova.

Un documentar relevant privind insectele (în limba germană) a fost pus la dispoziția publicului în septembrie 2017 . O treime din film se referă, ca exemplu pozitiv, la biodiversitatea insectelor din Transilvania, mai exact din situl Natura 2000 Dealurile Clujului Est. Se știe că pe lângă polenizare, insectele dețin și alte funcții importante în cadrul ecosistemelor: constituie hrană pentru majoritatea speciilor de animale de talie mică (reptile, păsări, micromamifere etc.), descomun materia organică, reglează populațiile altor insecte (dăunătoare), prin excremente îngrașă solul pădurilor și pajiștilor, aerează solul etc. Pentru om, probabil cele mai cunoscute produse provenite (direct) de la insecte sunt mierea și mătasea naturală.

Albăstrelul argintiu al furnicilor (Maculinea teleius). Foto: Natalia Timuș.

De ce protejăm fluturii albaștri

Un fermier din satul Borșa Cătun (com. Borșa, jud. Cluj) ne-a întrebat odată de ce protejăm fluturii albaștri (Maculinea sp.), că doar nu dau lapte, ouă, carne. Am încercat atunci să-i explicăm că insectele pot fi asemănate cu rotițele dintr-un complicat mecanism de ceas. Ca să funcționeze corect, ceasul are nevoie de toate rotițele. În mod similar, ecosistemele au nevoie de insecte. Fermierul a înțeles analogia și ne-a întrebat ce poate face concret pentru protejarea acestor fluturi. Desigur, i-am sugerat să aplice pentru pachetul de agro-mediu care a fost conceput special pentru conservarea fluturilor albaștri – ”Pajiști importante pentru fluturi (Maculinea sp.)”.

Insecta-simbol pentru anul 2018

Revenind la ”insecta anului”, am ajuns la momentul în care dorim să desemnăm o insectă-simbol pentru anul 2018. Având în vedere că anul acesta avem un coleopter, ne-am dori ca pentru anul următor să fie votat un fluture. Avem motive temeinice să promovăm fluturii aparținând speciei protejate Maculinea teleius pentru complexul (senzaționalul) lor ciclu de viață care include o plantă gazdă specifică (Sanguisorba officinalis) și furnici din genul Myrmica. Chestionarul unde se poate vota insecta preferată este disponibil aici. Desigur fiecare are libertatea să aleagă ce dorește, poate chiar să propună alte insecte care nu figurează în sondajul propus de noi. Insectele care apar în chestionar au fost propuse, în cea mai mare parte de către membrii SLR în urma unei consultări prin e-mail.

Ne așteptăm ca impactul produs de ”insecta anului” să crească pe măsură ce va fi mai puternic mediatizat și vor fi realizate mai multe activități care să aibă legătură cu aceasta, cum ar fi lecții de ecologie, materiale informative on-line și tipărite (distribuite în școli, centre de informare turistică), articole în mass-media, prezentări la simpozioane științifice etc. Dacă la chestionarul de anul trecut, în trei luni au răspuns mai puțin de o sută de persoane, anul acesta, în mai puțin de o săptămână s-au înregistrat peste 140 de voturi.

Prof. dr.  László Rákosy
Președinte al Societății Lepidopterologice Română, www.lepidoptera.ro
Director al Departamentului de Taxonomie și Ecologie al Facultății de Biologie și Geologie, Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, http://bioge.ubbcluj.ro

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Se caută insecta-simbol a anului 2018 în România și Republica Moldova
  2. Se caută insecta-simbol a anului 2018 în România și Republica Moldova

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*