Cum gătești pad thai ca un bucătar-șef

Cum se prepara pad thai

Povestea uneia dintre cele mai populare mâncăruri thailandeze, Pad Thai, spusă și experimentată pe malul mării.

Text: Adina Brânciulescu/ Foto: Cătălin Gruia, Adina Brânciulescu

„Bine, bine”, repetă încântat tânărul asistent de la resort, în timp ce amestec în tigaie ingredientele pentru pad thai. De atâtea ori am repetat acest „bine-bine” în ultimele cinci minute, încât le-a învățat și el.  „Uite, Vladimir, amestec bine, bine, până când creveții devin roșii”, îi explic fiului meu, care se află în dreapta mea și este ajutorul meu. Ar trebui să fac și niște aruncări asemănătoare celor de la învârtirea clătitelor în aer, dar nu am curaj să întreprind ceva atât de îndrăzneț. Dar să o iau cu începutul…

O mâncare națională thailandeză cu rădăcini chinezești

Ne aflăm la ora de gătit de la resortul Ao Prao, de pe insula Ko Samed, una dintre activitățile pe care elegantul resort le oferă oaspeților săi. În fața noastră, marea, de un albastru lăptos, se unește cu cerul. Doar o barcă rapidă, care taie fără milă valurile, te lasă să ghicești care unde se sfârșește. Este ora 13.00, dar temperatura este plăcută, iar vântul adie printre brațele lungi și încâlcite ale maiestuosului hibiscus (Hibiscus Tilliaceus), cel mai bătrân de pe insulă, unul dintre locurile de poze preferate de vizitatorii resortului.

Pe fața de masă, de un alb orbitor, sunt aliniate bolurile cu ingrediente. Demonstrația propriu-zisă a maestrului bucătar Surasak Chuensai, șeful restaurantelor din lanțul Samed Resorts, asistat de Udon, bucătar-șef la restaurantului Buzz, din cadrul aceluiași lanț, nu durează mult, maxim 10 minute, dar este impecabilă – pad thai este un fel care, dacă ai toate ingredientele pregătite, se prepară foarte rapid.

Cum se prepara pad thai

Ora culinară începe cu prezentarea fiecarui ingredient în parte, „asezonată” cu puțină istorie, exact cât trebuie, a pad thai-ului. „Pad Thai este un fel popular în Thailanda, o mâncare națională pe care o găsești în toate restaurantele thailandeze, dar, la origini, este un fel chinezesc”, spune Surasak Chuensai. Pad thai (sau tăiței prăjiți în stil thailandez cu creveți, în cazul nostru), a fost adus în regatul Ayutthaya de comercianții chinezi și, ulterior, a fost adaptat pentru a reflecta preferințele culinare ale localnicilor. În timpul celui de-al doilea război mondial, Thailanda a suferit de o criză a orezului și, pentru a reduce consumul domestic de orez, guvernul thailandez, condus de Plaek Phibunsongkhram, a promovat consumul tăițeilor.

După demonstrație și scurta prezentare, vine rândul nostru. Punem uleiul, îl lăsăm să se încingă, Vladimir adaugă creveți, eu amestec bine-bine, adăugăm două ouă, amestecăm din nou bine-bine, urmează câteva linguri de sos tamarind, tăiței și restul ingredientelor. Angajații resortului ni se alătură și ne privesc încîntați. Fac poze, filmează și se minunează de abilitățile de bucătar ale lui Vladimir.

Tușa finală o dă maestrul, care așază tot conținutul pe farfurii mari, albe și-l dichisește cu vârful degetelor înmănușate. În final, ne oferă câte o mică operă de artă, cu forme și culori atât de frumoase și de armonios combinate, încât parcă îmi este milă să o stric.cum prepari un pad thai

Pad Thai – ingrediente și rețetă

Pad Thai se prepară din tăiței din orez, prăjiți și bine amestecați cu ou și tofu tăiat cubulețe, la care se adaugă tamarind, sos de pește, creveți, usturoi sau ceapă roșie, chili roșu, piper, zahăr de palmier. Este servit adesea cu felii de lime și alune tocate.

Rețeta, pe scurt:

tăiței de orez- 120 de grame

creveți – 100 grame (4 bucăți)

2 ouă

tofu alb – 15 grame

ceapă roșie – 15 grame

sos pad thai – 100 grame

arpagic (verde)

Condimente 

Praf de chili, alune tocate mărunt, zahăr

Pune uleiul la încins, adaugă creveții și ouăle și amestecă până când sunt bine făcute. Adaugă sos, tăiței, amestecă bine, apoi pune restul ingredientelor. Așază în farfurii și decorează cu felii de lime, muguri de fasole, frunze mici și fragede de ceapă verde.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*