Expediție: descoperă natura sălbatică din România

Măgura Zimbrilor © Bogdan Comănescu

Wild Roots, primul program de imersiune în natura salbatică din România, lansat de echipa WWF împreună cu comunitatea locală din Armeniș.

Wild Roots este o experiență complexă ce integrează activități de interpretare a naturii, cu tracking a zimbrilor liberi și oferă celor interesați spațiul perfect pentru reconectarea cu sălbăticia din Măgura Zimbrilor. Expediția are loc de două ori pe an, anul acesta între 9-12 octombrie.

Experiența este all inclusive, într-un grup restrâns de maxim 6 persoane și 2 ghizi de sălbăticie specializați, din echipa WWF. Toate informațiile legate de înscrieri sunt aici.

Într-un cadru sălbatic, se poate învăța din prima linie ce presupune conservarea naturii, care sunt provocările în a crea un punct de referință pentru zonele naturale sălbatice și ce înseamnă reintroducerea unei specii sălbatice în natură.

Safari camp © WWF România
© WWF România

Este vorba despre 4 zile, timp în care cazarea și masa au loc într-o tabară de safari, special amenajată în mijlocul naturii. Desigur, confortul nu lipsește, iar de hrană se ocupă o echipă de bucătari locali. Toate ingredientele provin din agricultura la scară mică din zona Armeniș. Participanții contribuie astfel,  în mod direct, la munca de conservare din acest loc și sprijină comunitatea locala, deoarece 70% din costuri merg la localnici.

Printre activitățile principale din programul Wild Roots evidențiem arta trakingului, mai precis, căutarea și urmărirea animalelor sălbatice în mediul lor și observarea și deslușirea comportamentului acestora. Expediția este condusă de Georg Messerer, unul dintre cei mai talentați ghizi de natură din Europa și Matei Miculescu, ranger WWF și ghid al experiențelor imersive WeWilder.

© WWF România

Georg, de origine german, s-a format ca ghid în Africa de Sud în cadrul celei mai prestigioase școli de Wildlife Tracking, EcoTraining. Acesta a ales să se mute în România și să construiască împreună cu Matei și echipa locală un program de interpretare a naturii în contextul de resălbaticire a zimbrilor. Georg a condus zeci de echipe de filmare și fotografi de natură în Măgura Zimbrilor, inclusiv echipa documentarului Europes New Wild despre reintroducerea zimbrilor, ce poate fi acum vizionat pe National Geographic.

“În ultimii 3 ani sute de oaspeți, în cea mai mare parte străini, au avut experiențe transformative aici. Pe langă faptul că înveți despre ecosistemele sălbatice în această parte a Europei, despre păsări, gâze, mamifere mari și mici, valoare și fragilitatea acestor ecosisteme, contribuie substanțial la dezvoltarea comunității locale. Transportul, hrana, cazarea, cea mai mare parte a serviciilor din experiență sunt asigurate de localnici”, spune Oana Mondoc, specialist în dezvoltarea comunităților locale a WWF.

© WWF România

Wild Roots este cea mai semnificativă dintre experiențele WeWilder, proiect al ramurei de inovație WWF, Panda Labs. WeWilder isi propune sa creeze în Măgura Zimbrilor o experienta completa de locuire si explorare a naturii salbatice care să dea startul la noi idei de colaborare pentru sustenabilitate.

Expediția este ghidată în limba engleză și română în funcție de preferințele și profilul participanților.

Sursa, foto: WWF România

Citește și

Soluții antreprenoriale pentru Măgura Zimbrilor

Prima generație de zimbri sălbatici

Un observator unic în România de unde puteți admira Măgura Zimbrilor și Munții Țarcu

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*