Podoabe regeşti

Foto: Robert Clark

Vara trecută, plimbându-şi detectorul de metale peste un câmp arat din Staffordshire, Marea Britanie, vânătorul de comori amator Terry Herbert a dat peste o comoară uluitoare – mai mult de 1.600 de obiecte anglo-saxone de aur şi argint din jurul anului 650 d.Hr.

 

Comoara, cea mai mare de acest fel găsită vreodată, cuprinde mai ales componente de mânere de săbii – dar şi bucăţi din cel puţin un coif, trei cruci şi o banderolă cu un citat biblic în latină.
Multe piese prezintă desene complicate, câteva dintre ele bătute cu granate, superba colecţie aparţinând probabil unui conducător din Mercia, unul dintre regatele războinice ale vremii. Motivul pentru care comoara a fost îngropată ar putea rămâne un mister. Dar, cu ajutorul studiilor pe care experţii le vor efectua în următorii ani, tezaurul va oferi informaţii preţioase despre arta, bogăţia, puterea şi politica vremii, precum şi despre convertirea regiunii de la păgânism la creştinism.
Între timp, muzeele locale speră să adune 5,3 milioane de dolari, valoarea estimată, pentru a cumpăra colecţia de la coroana britanică. Terry Herbert şi proprietarul terenului au făcut istorie şi fiecare va primi jumătate din sumă – o recompensă pe măsură.

Text: A. R. Williams

 

2 Comments

  1. Fiecare descoperire arheologica sa fie ea oricat de mare sau mica imbogateste istoria omenirii. Din ele ne dam seama ca oamenii nu s-au schimbat prea mult, doar epocile!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*